1 Haziran 2009 Pazartesi

PARADISE STREET



2008 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Liverpool ‘da dev bir proje gerçekleştirildi.

170000 m2 lik geliştirme alanı Paradise Street olarak adlandırıldı. Bu proje kapsamında alanda, konutlar, alışveriş bölgeleri, serbest zaman alanları, yaya bölgeleri, şehre giriş alanları ve bölgeye gelenler için park olanakları oluşturuldu.

Master planının uygulamaya geçirilmesi Building Design Partnership (BDP) şirketi tarafından denetlendi.

Aydınlatma tasarımının temelinde iki aydınlatma türü görülüyor. Bir alan tamamen fonksiyonel ışıklandırmayı kapsıyor. Örneğin, sokakların ve yaya alanlarının uygun aydınlatılması ile güvenlik unsuru işleniyor. Diğer alan ise
Tüm tamamlayıcı efekt aydınlatmasını kapsıyor. Örneğin, bina aydınlatması şeklinde bölgeye ek değer katıyor. Tüm ışık çözümleri için temelde lambaların değil, aydınlatma efektinin ön planda olduğu kuralı geçerli.




Sokak aydınlatması için farklı renk ışınlarına işaret eden plan


Renkli ışığın projede uygulanacağı yerler


İlave (sarı/turuncu) ve dinamik (pembe) ışık hakkında bilgi veren eskiz

Aydınlatma tasarımcılarının planı, bu projedeki bölgenin içinden geçen veya bölgeyi çevreleyen sokakların ışıklandırılması kapsamında farklı renk ısılarının kullanılması öngörüyor.

Ana yollar ve yan yollar tamamen görülebilir bir şekilde birbirinden ayırt edilebiliyor. Yoğun trafiği olan (Strand Street) sokaklar için soğuk renk ısısı ve yüksek renk yansıma endeksi olan ışık kaynakları seçilmiş.

Yayalara açık alanlar boyunca lambalar, boyutları ve yükseklikleri itibariyle, kullanıcılara uygun biçimde sağlanmış.



Parktan daha aşağı seviyede bulunan South John Street’ e bakış. Parkın mekansal sınırlarını çizerken aynı anda köprü geçişleri ile parka bağlantı kurulmuş. Renkli olarak ışıklandırılan bina cepheleri mağaza cephelerini de belirginleştiriyor, ışık şemsiyeleri ilginç aydınlatma efektleri yaratıyor.



Neredeyse tamamıyla binalarla çevrelenen kademeli park alanı, Strand Street ve Albert Docks istikametinde bir tarafa doğru açılıyor. Üç binayı çevreleyen mavi ışık batları bir renk değişim fonksiyonuna sahip. Zikzak çizen beyaz merdivenlerde LED ışıkları gerekli ışık efektlerini sağlıyor.



Uzatılmış ışık şemsiyesinin arasından geçen kesit çizimi. Uygulama şemsiyenin alttan görüntüsünü gösteriyor. Lambalar çapraz taşıyıcıların üst bölümüne yerleştirilmiş.






Alışveriş merkezi içerisindeki merdiven aydınlatması

PROJEYE KATILANLAR
Proje: Paradise Street Development Area, Liverpool, İngiltere
Mimarlar: BDP, Dixon Jones, Page and Parks, Haworth Tompkins, Brock Carmichael, Stephenson Bell, Glenn Howels Architects, Greig&Stephenson, CZWG, Allies and Morrison, Wilkinson Eyre, Austin Smith Lord, Pelli Clarke Pelli Associates
Aydınlatma Tasarımı: BDP Lighting, Laura Bayliss, Brendan Keely, Karen Ihlau, Chris Lowe
Öngörülen Üretici: iGuzzini, Philips, Light Projects, Aquila, ACDC Lighting, Solus Solutions, Color Kinetics, DW Windsor, Zumtobel, Leccar, Lamp Crescent

ALINTI:Lightworld

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder