1 Mart 2009 Pazar

DUKE OF YORK’S SQUARE



Landscape Design: Robert Myers Associates
Lighting Design: DPA Lighting Consultans
Bu proje ile Robert Myers Associates 2004 yılında ‘Civic Trust Commendation’ , 2003 yılında ise ‘A Royal Borough of Kensington’ ve ‘ Chelsea Special Environment’ Ödülünü almaya hak kazandı. Aynı zamanda ‘2008 Lighting Design’ ödüllerinde de övgüye layık görüldü.

PEYZAJ TASARIMI
Projenin; doğal taş, ahşap, su ve ışık elemanları gibi görsel materyalleri; oturma alanlarında ve rekreasyonel alanlarda canlı ama bunun yanı sıra da esnek ve rahat bir kullanım sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Çöp bidonları ve ışıklandırma elemanlarının ise görsel yığılmayı azaltmak için oturma birimleri içerisinde çözüldüğünü görüyoruz.

Üzerinde ahşap eleman bulunduran uzun beton bloklar, zeminde ki grid tarzda yerleştirilmiş döşemeyi çapraz bir şekilde keserek kendilerine hem oturma elemanı, hem düşük bir duvar (set), hem de kaldırım üzerinde bulunan başarılı bir şeritsel form niteliği kazandırmışlardır.



Bu meydana ve meydanı kullananlara hizmet etmeye odaklanan fıskiye grupları ise sert zemine bir hareketlilik ve alana hoş bir işitsel ahenk katmıştır. Hareketlilik sadece fıskiyeler ile değil, zeminde ki çakıl taşları ve dikilen bitkiler, özellikle de meşe ağaçlarıyla sert peyzajı yumuşatmak amacıyla sağlanmıştır.



AYDINLATMA TASARIMI


King’s Road üzerinde ki, sürekli gelişen, halka açık ve günün her saatinde kullanıcı barındıran bu meydandaki aydınlatma tasarımının amacı; kullanıcı kitlesini ve seviyesini yükseltmekle beraber sert zemin üzerindeki uzaktan etkiyi yani görsel algıyı artırmaya yöneliktir.
Duke of York’s meydanındaki, kuvvetlendirilmiş aydınlatma tasarımı geceye ayrı bir ahenk katmaktadır. Akşam karanlık çöktüğünde bu meydanda yürüdüğünüz zaman ağaçlara monte edilmiş projektörler sayesinde zemin üzerinde ayrı bir doku tekstürü olduğunu fark ediyorsunuz. Bu sayede sert zemin ile beraber meydan ayrı bir görsel zenginlik kazanmış oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder