17 Mart 2009 Salı

EDEN PROJECT


İngiltere'de Cornish kıyısında Cornwall'da bulunan Eden Project, beni de dahil olmak üzere ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor. Üniversite yıllarında hocalarımızın taş ocağı iyileştirme örnekleri için bizlere överek anlattığı meşhur Eden Project'i, 2007 yılında görme şansına eriştim. O zaman gerçektende anlatıldığı kadar güzel bir proje olduğuna karar verdim.

Eden Project toplamda 50 hektarlık eski bir kaolin ocağı üzerine kurulmuş. Projenin içerisindeki yollar, eski taşocağının kıvrımlarına uyan hatlarla ve düz çizgili geometrisi ile birleştirilmiş. Alana 60 m yüksek bir kottan giriyorsunuz ve tepeden baktığınızda tüm proje ayaklarınızın altında kalıyor.

'Bitki tiyatrosu' olarak da nitelendirilen Eden'de 3.865 türe ait 97.400 bitki bulunuyor. Bu bitkilerde 'Biome' denilen iki ayrı kısımda konumlandırılmış. Biri nemli ve tropik iklim bitkilerin olduğu, diğeri ise Akdeniz iklimi bitkilerin olduğu seralar. Biome'ların her biri ise 4 ayrı kubbeden oluşuyor ve bu iki ayrı iklim bitkilerinin bulunduğu biyolojik kısımlar da çatısı çim kaplı bir restoran ile birleşiyor. Tropik serada Amazon, Batı Afrika, Malezya ve Okyanusya’dan getirilen bitkiler ve ürünler şelale, akarsu, havuz ve Malaya evleriyle birlikte sergileniyor. Ilıman iklim serası ise California’dan Güney Afrika’ya Batı Avustralya’ya ve Akdeniz havzasına uzanan Akdeniz iklim kuşağının florasını sunuyor.

Dışarıdan bakınca görüyoruz ki bitki gösterisi sadece seralar içinde sınırlı kalmamış. Dışarıda da Şili ikliminden Atlantik iklimine kadar geniş bir iklim alanında yetişebilen çeşitli bitkileri görmeniz mümkün.

Doğaya dost projede amaç tabii ki de sadece büyük seralar yaratmak olmamış. Aynı zamanda çeşitli etkinlikler çerçevesinde eğitsel, bilimsel ve sanatsal çalışmalar da yürütülüyor. Haftalık programlar dahilinde bu etkinliklerde yer alarak projeden zevk almanız daha da mümkün hale geliyor.

Peyzaj Projesi: Land Use Consultants (LUC)
Mimari Proje: Nicholas Grimshaw ve Partners
Açılış: Mart 2001 Yer: Cornwall, İngiltere

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder