8 Mart 2009 Pazar

FINSBURY SQUARE


Yer: Londra
Aydınlatma Tasarımı: Mourice Brill Lighting Design
Ödüller: IALD Award of Excellence 2004
LIF Exterior Lighting Category 2004
IEIJ Japan Exterior Lighting Category 2004
FX Awards Highly Commended for Best Office or Public Lighting Scheme 2005

Bu ilgi çekici meydan, Broadgate' de iş merkezlerinin ortasında yer almaktadır. Toplamda 372.000 m2 lik alanda ofisler, dükkanlar, alışveriş alanları ve oturma birimleri ile Liverpool Caddesi İstasyonu bulunmaktadır.
İnsanların başıboş ve amaçsızca gezindiği bu geniş meydanın yeniden düzenlenmesinin sebebi, farklı bir kimlik çerçevesinde çekici ve sosyal bir alana dönüştürülme isteğiydi.
Ancak görüyoruz ki, bu düşünce ile tahminlerinde ötesinde başarılı bir sonuç elde edilmiş. Finsbury, dünyanın en ünlü ve ilgi çekici meydanlarından biri haline gelmiş.
Geniş açıklığın sert zemininde oluşturulan grid sistem, kimi yerlerde buzlu bant şeklindeki elemanların içine, çoğu yerde ise zemine yerleştirilen LED ışıkları ile desteklenmiş. Bu desteğe, alandaki oturma birimleri ile de kuvvetlilik kazandırılmış. Yani bir anda baktığınızda, LED ışıkların buzlu bantlara veya banklara dönüştüğünü görebiliyorsunuz.
Meydanda ki, LED'ler renk değiştiriyor, soluklaşıyor ve hatta zaman içerisinde değişik şekiller alıyor. Bu şekilleri 'Matrix' veya 'Tsunami' gibi belirli konseptler çerçevesinde de görmeniz mümkün.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder